Hout en houtkachels

De  houtkachel gaat in november aan, want dan wordt het winter in Portugal  tenminste.. de avonden worden kouder en je wilt toch een behaaglijke warmte in je huisje.

Overdag is het vaak nog heerlijk weer en liggen de temperaturen tussen de 12 en 20 graden.
Lekker beschut in het zonnetje soms zelfs 25 graden.
Heerlijk is het dan om langs het strand te wandelen. Door de bossen te struinen of over de hooglanden te dwalen aan de Atlantische oceaan.
In de avond de gezelligheid en warmte van de houtkachel, kaarsjes aan en een heerlijk glas port met een pittig kaasje uit de Serra d’Estrela. Wat wil een mens nog meer???

Klimaat

Vaak vergissen mensen zich in het feit dat het behoorlijk fris kan zijn in Portugal in de winter.
De veronderstelling dat we hier bijna een subtropisch klimaat zouden hebben, maakt dat sommigen zich wel teleurgesteld voelen.
Nee het is echt waar….heel Portugal grenst aan de Atlantische oceaan en dat is nu eenmaal geen tam zeetje.
Woeste golven maken het juist zo bijzonder. In de winter als de zeestromingen anders gaan lopen hebben we geregeld spectaculaire golven.
De winter in Portugal geeft ook wat meer regen. Deze winter 2016-2017 is uitzonderlijk droog. Bij uitzondering hebben we  wel vrij veel koude nachten gehad.Zelfs tot 6 graden vorst!! In de 10 jaar dat we hier wonen is dat nog nooit gebeurt.
De goedmaker is de warmte van de zon overdag!

Houtkachel

In ons huis hebben we 2  houtkachels staan. Eentje staat in onze grote woonkeuken, waar we meestal overdag verblijven. De andere kachel, in onze huiskamer, steken we om ongeveer vier uur in de middag aan, omdat we in de winter toch wat meer naar de televisie kijken.
Voor het brandend houden van de kachels moet je wel wat werk verrichten. Het begint al met het op tijd bestellen van het hout. In de zomer is de beste tijd. Het hout is dan droog. Ga je het pas tegen de winter bestellen en heeft het al eens geregend dan is het hout vochtig en ik kan je verzekeren….dat brandt heeeel moeilijk!
Hout stapelen, hout met de kruiwagen door de tuin naar het huis vervoeren, hout soms nog splijten, kachels aanhouden, dus regelmatige een check, schoorsteen laten vegen.
Daar staat wel tegenover dat je een heel tevreden gevoel hebt, wanneer alles warm en aangenaam is.
Het hout wat ze hier veel gebruiken is eucalyptus, dennenhout, kurkeik en gewone eik en olijfbomenhout De eerste twee soorten zijn meer om de kachel mee aan te steken, later gebruik je de andere zwaardere soorten hout, die branden langzamer op.
houtkachel

Gastenkamer

Ook in één van de gastenkamers hebben we een houtkachel staan die het appartement heerlijk verwarmt, zodat ook onze gasten kunnen ervaren hoe de winter in Portugal is. Hoe heerlijk is de zon en hoe eerlijk is de houtkachel warmte.
gastenkamer Andorinha
Eind maart is het stookseizoen meestal afgelopen.. Dan wordt de temperatuur weer zo aangenaam dat de kachel niet meer aan hoeft. ( Op een enkele keer na).
Hout, vuur en houtkachels en alles wat er mee te maken heeft is een onderdeel van ons leven hier in Portugal. Van de makkelijke luxe van een knopje aan de muur ( thermostaat van de CV) naar iets meer basic.
Er is een leuk boek over hout , vuur, houtstoken en kachels.
Titel is : de man en het hout ( natuurlijk ook de vrouw)
Auteur: Lars Mytting
NRC recensie:
“Een schitterend filosofisch relaas over hoe mannen echt man worden met een hakbijl als gereedschap. Zoals poolhelden hun mannelijkheid aansprekend in de mythische wereld van de witte hel, zo doen houthakkende mannen dat in contact met een scherpgeslepen bijl en een gierende kettingzaag.”

Contact

Bed & Breakfast Quinta da Vida Serena
Moshi & Stoffel

Rua Principal 115
2460-202 Casal de Macalhona (Alfeizerão)
Portugal
info@quinta-serena.com

Please only follow google maps https://g.page/quinta-serena-portugal?share

0032-476.522.901
00351-963.701.908