Kerst in Portugal

24 december 2012.

Kerst in Portugal

 

KERST 2012

21-12-2012 is zonder apocalyps voorbij gegaan.
Phew…wat een opluchting 🙂
Toch nog even gewacht of er géén addertje onder het gras zat ,of te wel een ufo in de lucht met aliens die ons komen halen of een super tsunami, mega vulkaanuitbarstingen, een onverwachte meteoriet,… maar nee…sein is veilig…

Dus : Voor iedereen fijne feestdagen en een gezond en liefdevol 2013.

Dit wordt onze 6e kerst in Portugal en vanavond is het kerstavond.
Bijna de belangrijkste avond van het hele kerstfeest hier in Portugal met het kerstdiner Ceia de Natal. De familie komt bij elkaar om Bacaljauw do consoada, rabanada en bolo rei te eten. Geen menu met culinaire hoogstandjes overigens. De kabeljauw wordt gekookt en opgediend met kool en een jus van olijfolie. Rabanadas zijn eigenlijk hetzelfde als wentelteefjes. Het nagerecht, de bolo rei, is misschien iets exclusiever. Deze “taart” van deeg heeft een vulling met rozijnen, verschillende noten en veel gekonfijte vruchtjes.

Na het diner vindt om exact middernacht de Missa do Galo plaats, oftewel de mis van de haan. Het is niet helemaal duidelijk waarom de kernstnachtmis deze naam kreeg. Het zou kunnen zijn omdat om middernacht een haan in Bethlehem de komst van de Messias aankondigde met zijn gekraai. Een andere idee is dat de kerstnachtmis zó lang duurde dat bij het terugkeren naar huis de hanen alweer kraaiden. Hoe dan ook, bij de Missa do Galo zijn dan eindelijk alle adventskaarsen aangestoken en Menino Jesus (het kindeke Jezus) wordt verwelkomd. Bij terugkeer in huis kan deze Menino Jesus dan ook bijgeplaatst worden in de presépio, oftewel de kerststal. Ook dit is iets wat onmisbaar is bij de traditionele Portugese kerstviering.

1e kerstdag is nog een ( heilige)feestdag, dan worden de kadootjes uitgepakt en worden de restjes van de vorige dag opgegeten met de lunch. Dit noemen ze dan heel leuk:roupa velha wat “oude kleding”betekent. Klinkt “smakelijk” 🙂 of heet het zo omdat gekookte kool een apart luchtje heeft????

Wij gaan vanavond een lekker kippetje eten. Gaar gestoofd in witte wijn…
Morgenochtend een heerlijk kerstontbijt met een echte kerststol uit Nederland!

Boas festas e feliz ano novo.

Contact

Bed & Breakfast Quinta da Vida Serena
Moshi & Stoffel

Rua Principal 115
2460-202 Casal de Macalhona (Alfeizerão)
Portugal
info@quinta-serena.com

Please only follow google maps https://g.page/quinta-serena-portugal?share

0032-476.522.901
00351-963.701.908